29 Aug 2012

Demam Raya


Dear my Lovepediary,

Salam 10 Syawal. Ohh, baru 10 Syawal. So sempat lagi untuk aku wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Aku harap kalau aku tak sempat nak wish pun semua orang dah maafkan aku atas segala salah laku sama ada aku sengaja atau tak sengaja. Kepada yang aku sengaja bergurau kasar dengan kau orang, lepas tu dengan sengaja jugak kau orang maseh sudi maafkan aku, so terima kaseh ya! Mana-mana yang tak sengaja aku terumpat, tidak ditujukan kepada kawan-kawan blogger sebab rasanya belum ada lagi aku mengumpat kawan-kawan blogger, aku harap tuan punya diri yang dah aku umpat still sudi memaafkan dosa-dosa aku terhadap kalian.

Beberapa hari sebelum Raya, aku terima kad ucapan hari raya daripada seorang kawan blogger. Ucapan simple tapi aku tetap rasa special sebab dah lama tak terima kad raya ni. Err err rasanya last aku terima kad raya tahun 2006 kut. Itu pun kalau aku tak silap mengingat. So terima kaseh pada Chuu Muqhlis. Aku dah mintak maaf sebab tak sempat balas untuk tahun ni. Next year insyaallah. So untuk this year, aku balas kad raya kau via sms je ye Chuu. Mohon diterima :) Sehari sebelum Raya pulak, Payeh Kuced wish Selamat Hari Raya via sms. So terima kaseh jugak. Ucapan laen? Err baru 19 jam lepas Encik H wish Selamat Hari Raya kat wall FB. Pun terima kaseh.








Cerita Raya. Tahun ni aku beraya dengan keluarga sendiri, pulang kampung di Pontian, Johor dari raya pertama hingga raya ketiga. Raya ke 7 hingga 8 aku dan family ke A Famosa Water World, Melaka untuk mandi manda dan bermaen-maen dengan air. Seronok! Entah macam mana rancangan percutian ni boleh terancang pada awal raya, semasa orang laen maseh sebok menghayati hari raya. Maseh sebok berkunjung ke sini sana, maseh sebok memenuhi undangan rumah terbuka. Tapi yang penting keseronokan berkumpul semua anggota keluarga sementara semua sedang maseh bercuti. Bukan senang nak rancang jalan-jalan ni. Bukan boleh dirancang sehari dua.


Beraya dengan keluarga Husband je yang belum. Insyaallah minggu ni aku balek ke Ampang. Kalau sempat, boleh lah aku beraya rumah kawan-kawan yang tinggal sekitar KL and Selangor. Dapat beraya rumah kawan-kawan rapat aku kat sana jadilah. Biasanya aku ambil peluang ni untuk jumpa kawan-kawan baek aku yang jarang-jarang aku dapat jumpa walaupun selalu jugak aku balek ke sana. So, kepada sesiapa kat sana yang sudi nak jemput aku datang beraya ke, rumah terbuka ke, sila sertakan alamat dan peta ke rumah. Kepada yang nampak muka aku macam babyface dan maseh layak terima duet raya, nak sediakan duet raya pun aku sudi terima. Terima kaseh ^^

Aku tengah demam ni sebenarnya. Start hari ketiga raya lagi dah mula sore throat. Lepas itu diikuti batuk yang menggila, muntah-muntah, selesema, pening-pening lalat, panas dalam, demam lah tu kan? Demam-demam pun aku kuatkan juga untuk bersuka-suka dengan family ke A Famosa. Baru semalam aku dapat rehat sepenuhnya dan alhamdulillah dah beransur sehat. Cuma batuk-batuk manja je belum hilang. Ohh ya, aku lupa! Rumah kawan-kawan kat JB ni satu pun aku belum beraya, disebabkan aku kurang sehat ni lah. Err, alasan boleh diterima ke? Entahlah. Tahun ni macam tak ada feel nak beraya sangat. Aku rasa raya cuma tiga hari je. Err -__-

Err sebenarnya entry ni aku taep pada 28 August 2012 bersamaan 10 Syawal 1433H kira-kira jam 2pm tadi, err semalam. Tapi lepas selesai taep aku malas nak cari gambar-gambar mana untuk diupload. Bila aku sambung upload gambar dan lengkapkan mana-mana bahagian yang tak lengkap, tarikh dah bertukar jadi 29 August, 11 Syawal. Tapi aku malas nak ubah apa isi entry aku kat atas. Mohon maafkan sebab mood blogging aku pun baru bermula suam-suam kuku je ni. Er err okeyy. Entry tamat.


Love & Sincere,
 

61 comments:

  1. Replies
    1. no plat keta yg kau hide tu 7650..sekian ek..

      Delete
    2. Takpe. Nampak separuh je. Aku saje biar. Tak dapat teka kan? :D

      Delete
    3. gembira sempena aku 1st..kahkah

      Delete
    4. huruf tu tak penting..yg penting nombor..boleh try beli 4D..kehkehkeh

      Delete
    5. Try laa. Mana tau ada rezeki. Erk! Kalau 'rezeki' kau pun, aku tak terlibat kan? :D

      Delete
    6. cop..baju merah, tudung merah, kasut hitam tu siapa?

      Delete
    7. Tu adek aku. Org yg sama ngan yg baju kelabu atas tu. Cuma baju merah tu gambar raya kedua. Hamboi! Naseb baek aku tak letak gamba adek2 aku yg laen gak. Kalau tak jenuh aku nak jawab :P

      Delete
    8. Hai Kak Liyaa? Err err kau tegur akak aku ke? Akak aku jawab 'Hai H' :P

      Delete
  2. Replies
    1. Selamat hari raya Liyaa. :)

      Delete
    2. Selamat jugak Syida. 0-0 ye kita. Hehe

      Delete
  3. lai2 datang raya taratak usang aku..

    #aku takda pon gambar raya..hurmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun xbanyak gambar raya.. sadiss... :(

      Delete
    2. Teratak usang? Teratak kau bukan baru ke Pakcik? Blog kau ye lah usang :P

      Asal takde gambar raya kome berdua ni? Takde memori r camtu :(

      Delete
  4. selamat ari raya makcik... asal ko pakai kain batik.. xsempat tukar ker? kehkeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err err Mell. Yg berkaen batik tu bukan gambar aku, itu adek aku. Hehe. Selamat hari raya Mell :D

      Delete
    2. mell, kan gamba tu nampak muda lagi..beza makcik dengan adik dia ko tgk kedut kat tepi mata tu..kalau kedut bnyak tu la liya..ekeke..

      #yg preehair tu sapa makcik?

      Delete
    3. Haha! Mell dah salah membahan. Haha! Kau nampak ke kedut2 kat tepi mata aku Pakcik? Puas dah aku pakai krim anti penuaan :P

      Preehair tu kakak aku. Perkenalkan :D

      Delete
    4. Hai Chuu kawan Liyaa! <-- Kakak aku pun tetiba jawab :P

      Delete
  5. selamat hari raya kak. :) maaf zahir dan batin;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya jugak Wafiy. Maaf juga ya kalau ada salah silap. Hehe

      Delete
  6. kirim salam dekat semua anak dara dalam gambar.

    diulangi.dara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Naseb baek kau ulang. Kalau tak aku yang awal2 jawab salam kau tu. Haha!

      Ni kem2salam ni untuk jawab soalan bila lagi ke ni? :P

      Delete
  7. hoho gumbira kad raye selamat smpai, tp aku syak mungkin ade kad lain yg tesngkut dlm pjlnan, nsib x baik, x smpai di tgn penerima :/

    Liyaa.. kau nmpak purple lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang laa camtu. Umah dea kat obersea ke kad raya sampai sangkut? Jauh sgt kut Chuu :P

      Err err Purple ek? Err naseb bek betul! Naseb bek kau tak tersalah bahan cam Mell. Ahaha! Tahniah Chuu :D

      Delete
    2. lupa nak cakap, pesal nama aku takda kat atas..aku tak wish kat ko lagi ke :-w..

      #chuu, aku dah post kad raya kat ko..baru pagi tadi..ekeke..

      Delete
    3. Kau takleh. Kau wish kat aku pun kat blog kau sendiri je. Ni list org yg wish kat aku dgn cara yg agak personal. So, aku rasa special sket la. Hehe. Cam melalui kad raya, sms. H post kat wall FB aku je pun, tetap aku rasa special sbb dea yang wish dulu, kira dea igt jugak la kat aku. Ahaha!

      Next year aku nak beli kad raya awal2, mintak alamat siap2. Chuu, kalau kau pindah rumah jgn lupa bagitau. Ahaha!

      Delete
    4. ko anak tirikan aku makcik..sentap..

      Delete
    5. Erkk! Aku anak kandung pun lum ada camne leh ada anak tiri lak ni? Ahaha! Jangan la sentap Pakcikkk. Jarang2 kau nak sentap ngan aku ni. Okeyy, tahun depan aku kasi kad raya nak? Nak? Nak kann? :D

      Delete
  8. wahhh happy family :) selamat hari raye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okeyyy! Selamat raya juga Fiqa! :D

      Delete
  9. ko pon sama tempek macam aku gak ke?kira ko pon sama gila glam la lebih dari aku? *sebab aku tempek sikit.. ko tempek banyak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Memang, memang gila glam pun. Ahaha! :P

      Delete
  10. wahhh..akhirnya dapat tengok muka kak liyaaaa terang2. haha. sekian lama cuti blogging kira berbaloi la, muncul balik ada gambar. ok gambar raya...Selamat Hari Raya!!


    dalam kita tak jumpa kt blog rupanya jasad kita hampir2 dekat masa raya ke 7 & 8 pasal rumah kita dekat je dgn a'famosa resort tu. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam mana bila dah dpt tgk? Suci tak muka kak Liyaa, Aien? Muka solehah kan? :P Owh dekat ke Aien? Patut la masa tu cam ada rasa tarikan magnet. Kalau tau, raya umah Aien terus :D

      Delete
    2. suci sangat kak liyaa..haha.

      kalau tahu memang dah ajak raya punya...masa tu memang ada dekat rumah je tak kemana. hehe

      Delete
    3. Ahaha! Suci sangat ya? Menganjing nampak? :P

      Delete
  11. slmt hari raya jgak kak liya :D
    semoga sakit2 manja tu cpat smbuh ek.. hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saket2 manja tu yg susah nak sembuh tu. Bila hujan or jalan jauh sket, mula r dtg balek. Hahaa!

      Delete
  12. hoho habis da.... :p
    tp tp selamat hari rayaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey! Tapi selamat hari raya jugak okeyy! :D

      Delete
  13. rsenya smpat lgi ni nk ckp selamat ari raya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yurp2! Still sempat. Raya kan sebulannn :D

      Delete
  14. wuuuh beraya di kolam renang a famosa hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pasal. Org len beraya makan kueh raya, kitorang bermandi manda. Best taw! :D

      Delete
  15. huih pi a famosa bukan nak ngajak tacim lah camni,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halaaa! Tamo tacim je sayam. Nanti kita detim kat taman munga okeyh? Hehe :P

      Delete
  16. kemain raya die..huhu
    eh ramai betei yg demam time raya ni..cik pon >,<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana taknya demam. Cuaca panas extreme, pastu tetiba hujan lak sehari suntuk. Takpe, demam penghapus dosa kan? :P

      Delete
  17. meriahnya raya...huhuhuu

    selamat hari raya fren

    ReplyDelete
  18. aku datang lagi.. first time kot ko letak gambar ko ngan family kat sini kan? sebelum ni tak pernah.. er.. raye2 g mandi? boleh r tu.. lain dari yang lain orang cakap.. aku ucap selamat raye kat sini je tau? nak tulis kad, aku malas =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laen dari yang laen ek? Boleh r gak kan skali skala wat kelaenan? Haha! Malas tulis kad raya takpe. Just bagi sampul raya yang ada isi pun aku terima :P

      Delete
  19. selamat hari raya, seronok betul rayanya. ehh, dak baju biru tu skali pandang macam black mentor, haha tapi putih sikit lah dari dia tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err err sebenarnya kan. Dah agak ramai yg cakap camtu. So kitorang pun mmg salu menganjing dea panggil dea Black. Ahaha! Btw, tu adek paling bongsu :D

      Delete

Shout Your Quotes