26 May 2012

Teman Waktu Kecil

Dear my Lovepediary,

Masa Tadika dulu, aku selalu kena buli dengan seorang budak lelaki yang duduk sebelah aku. Aku dah lupa macam mana dea buli aku. Cuma yang aku ingat, dea selalu pressure aku sampai aku rasa takut dan tak selesa nak pergi sekolah. Aku pulak dulu type pendiam. Sangat pendiam. Orang kena buli selalu memang agak pendiam kan? Sebab dea hilang keyakinan diri bila selalu kena buli. Takpun, sebab dea kurang keyakinan diri, sebab tu selalu kena buli. Entah yang mana satu.

Aku pulak bukan type friendly dan pandai berkawan. So, perasaan pressure dan down aku pendam je seorang. Kalau kau orang tanya aku. Aku memang tak ingat langsung seorang pun kawan aku masa Tadika. Kebetulan, kawan aku masa Tadika memang aku kenal masa Tadika je. Means, lepas Tadika, aku sekolah rendah tempat laen, bukan area situ. So, memang friendship masa Tadika habes kat situ je. Serasa aku, aku tak ada memori yang manes masa zaman Tadika macam orang laen. 

Sebab hari-hari dibuli, maken lama aku maken down. Sampai satu hari aku taknak pergi sekolah sebab taknak kena buli lagi. Dulu aku pergi sekolah Tadika naek kereta dengan beberapa kawan Tadika yang laen. Function kereta tu macam bas sekolah. Sampai je sekolah, macam biasa kawan-kawan aku berlari turun daripada kereta untuk masuk sekolah. Aku duduk diam-diam je dalam kereta taknak turun. Aku takut if kena buli lagi. Memang tiap-tiap hari akan kena buli pun. Konfem.

 Konon-Konon Lukisan Aku Masa Tadika. 
Padahal Lukisan Aku Sekarang. Daa!

Cekgu pujuk-pujuk aku supaya aku turun daripada kereta. Aku taknak. Cekgu pujuk lagi. Aku menanges. Bila cekgu terpaksa memaksa aku, lagilah aku menanges, meraung taknak jugak pergi sekolah. Aku ingat masa tu aku menanges menjerit-jerit. Kuat cekgu tu tarek tangan aku, tapi kuat jugak tangan aku pegang seat kereta menandakan aku tetap taknak turun. Dah lama pujuk and paksa, aku taknak jugak, then cekgu aku terpaksa lepaskan aku. So, Pakcik driver kereta tu hantar aku balek semula ke rumah. 

Sampai rumah, parents aku pelik kenapa aku balek rumah semula. Mungkin Pakcik driver tu explain kejadian kat sekolah pada parents aku. Lepas tu yang aku ingat, ayah aku bawak aku pergi sekolah semula naek motor. Tak ada siapa yang tahu sebab sebenar kenapa aku taknak pergi sekolah. Aku memang tak pernah cerita pada siapa-siapa tentang aku dibuli. Aku rasa, mesti dia orang assume aku ni cuma sampai simptom malas nak pergi sekolah je. Biasalah. Budak-budak kan sometyme malas nak pergi sekolah.

Sampai sekolah, ayah and cekgu aku bincang apa-apa yang patut tentang aku. Lepas tu dia orang tanya apa sebenarnya yang tak kena menyebabkan aku taknak pergi sekolah. Then aku cerita, yang sebenarnya aku tak tahan asyik kena buli dengan seorang budak lelaki ni. Cekgu suruh aku tunjuk mana satu budaknya yang buli aku tu. Aku tunjuk daripada jauh. Masa nak tunjuk tu pun aku takut-takut. Serius, aku taknak mengadap dea lagi. Serius, aku memang pressure jadi mangsa buli dea.

Then, itulah hari terakhir aku bersekolah Tadika. Aku terus berhenti daripada bersekolah masa tu. So, kalau kau orang tanya aku. Aku memang tak ada banyak kenangan best-best masa Tadika. Sedikit ada lah aku ingat. Cekgu suruh duduk buat bulatan, then maen tanah liat. Lepas tu, ada satu sesi laen, kita orang boleh maen macam-macam permainan yang disediakan dalam bilek permainan. Err itu je ke memori aku? Ada satu lagi, tapi memori memalukan. So, lupakanlah.

Tapi keseronokan tu semua automatik terpadam disebabkan rasa down aku kena buli. Sebab tu bila aku ingat-ingat sekarang, aku tak rasa pun waktu Tadika aku tu seronok. Sebab aku pasif, pendiam, tak comel, tak ada kawan, kena buli. Apa yang seronoknya? Budak lelaki tu, aku tak tahulah sekarang dea kat mana, dea macam mana, dea jadi apa. Entah jahat, entah baek, entah maseh kaki buli. Aku rasa if aku jumpa dea sekarang pun aku memang takkan kenal.

Itulah permulaan aku kenal apa itu buli dan aku benci rasanya bagaimana. Bila kenang Tadika, itu je yang aku ingat. Cerita kau orang bagaimana?


Love & Sincere,
 

44 comments:

  1. hahahaa...cian ko makcik..mungkin orang yang penah aku buli dulu cam yang ko rasa gak..

    aku tak berapa ingat la masa aku tadika..tapi biasa je aku rasa..gosok gigi ramai2 tepi longkang sambil pegang cawan..sukaneka,rombongan pegi zoo,cikgu tadika aku pakai motor pasolla..kahkahkah..

    aku tau memori memalukan tu apa...mesti ko berak dlm suar kan..kehkehkeh..

    #ok..aku tak blur..entri besh..hahah..

    ReplyDelete
  2. untunglah kau kena buli masa tadika jer..aku ni masa form 1 teruk kena buli..kat sekolah kena buli, kat asrama kena buli..

    sampaikan ada 1 hari tu, aku drpd umah nak balik asrama, tapi aku x balik asrama..aku tido kat bus stop sampai pagi..

    then awal2 pagi tu aku nyorok belakang tiang kat bus stop sebab tak nak kakak aku nampak aku kat situ..kakak aku sekolah lain..dia pi naik bas sekolah..

    form 1 aku mmg super pressure..sampaikan aku rasa benci kat semua orang dalam tu..tapi aku benci lelaki jer..yg ppuan aku x benci..kahkahkah

    ReplyDelete
  3. kesian akak,masa tadika tak pernah kena buli.

    tp yg kita ingat,naik kereta tu sama mcm akak,tp kita suka berebut duduk depan,haha.Tunggu pak cik tu amik kitaorg main kawin2,dah arwah dah pakcik tu.

    Masa terakhir sekolah,kita kena demam campak,tp still pergi sekolah lagi,budak-budak lain tny kenapa muka berbintik2,kita ckp jerawat,awal beno ada jerawatnya,hehe.

    ReplyDelete
  4. sedihnya memori zaman tadika akak...kena buli sampai down, budak2 pun dah pandai buli2 inikan pula remaja, dewasa...warga emas.eh! ada ke warga emas kaki buli? haha..abaikan.


    kita dulu masa tadika agak tinggi dari yang lain, agak cute dan mesra alam jadi tak kena buli dan tak membuli...haha


    seronok je zaman tadika habis buat kerja boleh main-main, tapi macam kena buli pun ada la sikit...kena paksa dengan cikgu minum susu & makan sebiji vitamin color merah macam biji saga tu...tak suka!! err...macam kena buli tak kes macam ni?

    ReplyDelete
  5. sian sis.. tp kita suka laa tadika.. syokk ! :)

    ReplyDelete
  6. Ym.Bundle:

    Aku dah agak dah kau mesti kaki buli punyeee. Naseb bek aku tak kenal kau dpd Tadika. Kalau tak mesti aku pun jadik mangsa buli kau gak. Haha! Err ntah2 kau kut budak laki yg buli aku tu Pakcik? Errrr :D

    Yg gosok gigi ramai2 tepi longkang tu aku igt gak. Sume pegang cawan warna warni kan? Hehe. Err tp tu bkn darjah 1 eyh? Tu Tadika ey? Err ntah lah aku taknak igt pasal Tadika! :P

    Err psl memori memalukan tuuuu, camne kau leh tau? Hwaaaaaaa! :'((

    ReplyDelete
  7. Encik H:

    Kesiannya kau kena buli masa form 1 tu. Aku dpt bayangkan macam mana pressurenya. Naseb baek aku tak masuk asrama masa skolah. Kalau tak, mesti aku ni konfem2 je jadik mangsa buli punyeee. Sbb aku biasa dengar bab ragging2 kat asrama tuuu. Hmmmmm

    Then apa jadik selepas tu? Macam mana kau bleh jadik kuat plak bila form 2? Hehe.

    Sebenarnya sampai dah besar ni pun aku biasa je kena buli. Sbb org salu amek kesempatan atas kelemahan aku. Aku pasrah je weyh!

    Biasa laa. Untuk kau, mesti yg lelaki tu musuh, yg pompuan tu jodoh. Kan? Haha!

    ReplyDelete
  8. Robot Comel:

    Berebut duduk depan? Haha! Ehh, akak igt kat tempat akak jek gi skolah naek kete tu. Ada gak org len ek?

    Madi comel kut. Tu yg tak kena buli. Salu yg kena buli ni org2 tak comel je. Haha. Takpun Madi ni gangster gila ke? Takut lelaki nak buli, ada kang kena karate! Ahaha :P

    Adehh. Awal beno ada jerawatnye. Haha! Ehh, akak masa Tadika maseh tak pernah kenal apa erti jerawat. Kalau akak kawan Madi masa tu, mesti akak igt kena gigit nyamuk secara beramai2. Hahaha!

    ReplyDelete
  9. Aien Alien:

    Warga emas kaki buli tu ada gak kut. Mak mertua yg jenis tak suka menantu dea, mesti dea suka buli2 menantu dea kan? Err, bukan kesah akak ey. Hehe.

    Itu la pasal Aien. Kalau yg cute, mesti tak kena buli kan? Akak tak tinggi, kecik, tp mungkin tak cute. Tu pasal kena buli kut. Haha!

    Erghh! Dasyat gila Aien kena buli ngan cekgu. Err akak rasa itu kira kes buli gak tu. Haha!

    ReplyDelete
  10. Teha:

    Kalau tak kena buli, Tadika patutnya best kut. Tp dah kena buli nye pasal, semua keseronokan tu hilang. Sanggup benti skolah, tak tahan nye pasal. Haha!

    ReplyDelete
  11. kena buli camna? macam teruks ja. hehe.

    masa tadika dulu pun takk ingat sangatt jugakk. ingat lepas abis tadika, tunggu orang datang mai amik kat kedai depan. haha. takk tahu apa motif yang tue je ingat. lol.

    tapi masa kecik kecik memang laa nakal. mana taknya, sampai dua kali patah kaki kat tempat sama. haha. sampai doktor kata, 'sekali lagi awak patah kaki kat sini, kena potong kaki awak, pakai kaki palsu'. haha. scary kott~~ tak tahu laa betol betol cam tue atau doktor tue sengaja kan nak takut-takut kan. hehe.

    tapi camana pun, zaman budak budak laa paling best. x perlu nak pikir pasal benda lain. main aje ;).

    kak liyaa tayah laa ingat bab kena buli. sebab zaman budak budak supposed to be zaman yang paling hepi hepi gituu untuk di-ingat ^^.

    ehh, betol ke panggil kak liyaa nie? hehe.

    ReplyDelete
  12. Mirmashi94:

    Tak igt kena buli camne. Tp yg penting mmg kena buli r. Myb dea salu usik2 dengki2 camtu kut. Tp dlm situasi yg senyap2, takde org tau. Adehh. Tak reti nak explain. Hehe.

    Hamboi! Nakalnya sampai patah kaki 2 kali. Erkkkk! So far alhamdulillah tak pernah lg patah2 ni. Patah hati ada la. Ecewahh! Bwahaha :P

    Tp mmg tableh lupa r bab kena buli tu. Sbb sampai kena benti Tadika sume tu. Hmm. Tp pastu byk r gak memori2 zaman kanak2 len yg bukan waktu Tadika. Heeeeee

    Err err rasanya akak kut. Sbb mostly jumpe blogger ni sumenye muda2 belaka. If Mirmashi muda dpd Kay Are, hah konfem la kak Liya ni pangkat akak. Sbb Kay Are pun penah ngengade panggil kak Liya. Puihhh! :P

    Btw, it's okeyy panggil pape jeeee :D

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum (^_^) , erm FR tengok follower awak bawah 350 , dan awak berpeluang masuk

    [Segmen Bloglist: Saya Blogger Newbie]

    Tolong Blogger Baru je (^_^) senior tak payah...

    http://www.farizreza.com/2012/05/segmen-saya-blogger-newbie.html

    ReplyDelete
  14. Fariz Reza:

    Terima kaseh! :D

    ReplyDelete
  15. Erkk..tiba2 aku rasa kerdil yang hamat..follower aku 53 jer..kahkahkah..

    ReplyDelete
  16. tadika aku 1 tahun je.. sebab tahun yang satu lagi aku amek cuti sendiri hmm.. kne buli.. tak pernah lagi sebab aku tadika pun tak lame.. time darjah 1, aku buli orang ade r =P pas jadi pengawas.. baru jadi baik ^^

    ReplyDelete
  17. Encik H:

    Jangankan kau. Aku lg terasa dea bg komen camtu. Erkkkkk! Terasa kerdil gila kan? Haha!

    Kay Are:

    Ehh zaman aku Tadika setahun tu pun dah cukup laa. Tyme aku tak femes lg kut Tadika 2 tahun or lebih dpd tu. Hehe. Aku taktau la aku Tadika bape bulan je. Yg konfem, tak complete.

    Kau pun kaki buli gak ke? Hmmm. Naseb bek aku tak kenal kau dpd skolah gak :P

    ReplyDelete
  18. yatt time tadika suke sangat pi..smpi hari sbtu ahad pon nges2 nak pi..walhal parents dah cakap hari cuti..tak caya..last2 abah bawak gak..tngok tadika ttp baru percaya..haha..

    ReplyDelete
  19. Cik Yatt:

    Fuhh! Semangat nak gi skolah ye? Bagus laa. Tp sbb semangat nak blaja ke semangat nak maen & jumpa kekawan je? :P

    ReplyDelete
  20. huhu kasihannya ..
    tapi kan dulu masa sekolah rendah pun sis ada kena buli dgn budak laki..tp sis jenis melawan punya kahkah
    ada 1 hari tu mmg bengang gila dgn dia. last2 dia makan penumbuk wa..kahkah gila ganas wa masa sekolah rendah haishh
    jadinya kasihan jugak kt wa lah harharhar

    ReplyDelete
  21. liyaa , kesian ye ko . kene buli . aku tak pernah pulak merasa kene buli sebab aki yg selalu membuli . wakaka , kesian ehh . tadika la best weh ,

    kat tadika aku dulu , kwsn nya luas ya amat . until aku selalu ponteng ngan membe-2 aku lepas waktu rehat . jenuh pulak cg aku nak cari . haa . kecik-2 dah taiko .

    ouh! aku jugak tanak keluar dari kete ayah aku slagi die x bagi duit singgit , haha , padahal bukann adee ape pon nak beli . balik tu still pow duit ayah . hahaha

    ReplyDelete
  22. masa tadika dulu masa plg best.
    selalu juga kena buli dgn budak
    tadika lain.tp masa kecik dulu,ada heroooooo.haha.jadi,xde la pengalam
    di buli sgt :p tp skng si hero dah
    lost contact.tp sesiapa kne buli tu
    mmg jadi kenangan kannn..

    jap,lukisan tu comel ok :)

    ReplyDelete
  23. Sis92:

    Wahhh! Ganas gak Sis ni. Bleh tumbuk dak laki tu. Err tahniah keluar drpd kepompong manusia lemah. Terer laa, Sis! Ajar sket cane nak jadik garang. Haha!

    Boyaa Maradona:

    Kau kaki buli gak ke Payeh? Huyyo terer kau eyh? Nape aku tableh nak jadik ganas cam korang eyh? Hehe. Ehh, tadika bukan kita rehat pun dlm kelas je ke? Mkn pun dalam bulatan je. Ada kuwa2 gak ey? Taktau laa. Zaman aku yg zaman kau dah jauh beza dah Payeh. Haha!

    ReplyDelete
  24. Syafiqakarim:

    Eh ehh, kecik2 dah ada hero eyh? Best laa! Kena buli je ada org back up. Jeles! Haha. Ehh, hero dah lost contact? Kena r carik hero baru camtu. Alaa, kena buli tu kenangan ke? Kenangan pahit ade laaaa :'(

    Lukisan comel? Adehh. Cam takde seni je lukisan tu. Takleh nak lawan lukisan Iqaaaa. Lagi comel gila! :D

    Btw, thanks! :P

    ReplyDelete
  25. apa memori memalukan tu.meh cerita.hahaha. tadika best kot dulu.entah.tak ingat sangat kenangan masa tadika.hahaha

    ReplyDelete
  26. Tadika?

    Aku taknak cerita kisah tadika aku. Perit tak terkira. Tadika dan sekolah rendah. 2 zaman paling celaka bagi aku.

    ReplyDelete
  27. Hazfee:

    Memori memalukan tu, biarlah tersimpan dulu setakat ni. Bitau sini, mmg 1 dunia bleh tau <-- Bajet 1 dunia baca blog ni :P

    Tak igt sgt? Igtkan sume igt zaman Tadika dorg & akan ckp zaman Tadika la plg best! Ada gak org len yg tak igt zaman Tadika dea ya? Haha.

    Ninaaa:

    Kalau perit, luahkan. Aku sudi dengar. Tapi sory, aku taktau jalan hidup kau. Mgkin aku tak layak menilai.

    Cuma pd aku, kau harung je lah dulu hidup kau selagi masa belum terhenti. Baru kau akan tau nanti zaman Tadika dan sekolah rendah kau tu tak la secelaka mana. Sory, just opinion :P

    ReplyDelete
  28. time tadika xde buli2 nie..sekolah rendah pon xde..tapi bab masuk sekolah menengah ade pulak kan ! menyakitkan aty la pulak..huhuu.cik eyla pernah kene buli 1 kali ngn sorang mamat nie..ape lagi geram sakit ati amek kerusi dlm kelas tu baling kat dyew amek ko ! start tu xberani nk suke2 buli org.

    ReplyDelete
  29. Cik Eyladilla:

    Garang gak Cik Eyla ey? Hehe. Ni mesti dah panas tahap maksimum dah. Bagus r camtu. Mempertahankan diri sendiri. Err kena baleng kat kerusi, mau tak cuak budak tu. Haha!

    ReplyDelete
  30. nak komeng... tak ingat tym tadika dulu.. kuat ingatan makcik yer..

    tp mase tadika xbes sgt kot.. saye pemalu.. xramai kawan.. huhuhu..
    coz budak2 kg yg sebaya xsekolah tadika.. hehe..

    ReplyDelete
  31. Mrs Mell:

    Aku rasa sebelum ni ingatan aku mmg kuat gila. Tp lepas dah ceburi alam kerja, daya ingatan aku maken merosot la. Mgkin dah maken byk semut aku makan! ^^

    Bila pemalu, tak ramai kawan, mesti boring kan? Hidup macam terpencil. Aku dapat bezakan tu masa zaman kecik2 & zaman dah besar. Mmg beza! Tp sampai skang aku maseh pemalu lagi. Bwahaha! :P

    ReplyDelete
  32. aku tak penah gi tadika. tadika aku cuma padang lalang. jadi jangankan sedikit memori, malah langsung takde.

    ReplyDelete
  33. Ghost Writer:

    Erk! Kau buat aku terdiam kejap. Aku bersyukur, walaupun kena buli tapi aku still pernah rasa pergi Tadika. Walaupun aku tak rasa benda tu best, sekurang2nya aku pernah rasa, sekurang2nya aku pernah lalui.

    Err sory Ghost aku tak niat nak buat kau terasa. Kau ambillah siket kenangan aku kita kongsi okeyy? ^^ Rasa bersalah -__-

    ReplyDelete
  34. yuhuuu...ni blog ko eh...tetiba aku terjumpe masa dok jalan-jalan blog...

    acane? ada dapat offer tak..?dia ada call ker..? kalo takde aku ada company lain lagi..(wah..macam agent plak)

    Jemput baca,
    Waktu Bekerja (Office Hour)

    ReplyDelete
  35. aduh mmg parah la kalo cenggitu..
    cik tadika 5 bulan je pastu xmo dah sbb cik pndai sngt (mls pi skolah)..hahaa

    ReplyDelete
  36. Mizzura:

    Ehh, alamak! Camne kau bleh jumpa blog aku ni, Zura? Adehh. Malu aku kalau kawan2 baca :P

    Psl keje tu, dah lama sgt cite tu. Haha! Tade call pun, myb aku tade pengalaman O&G kut. Err entah lah. Tp skang kan aku da further master. Soe tau kut. Em myb pas aku grad next year aku bleh tanye kau balek. Hehe

    CikTeddy:

    Hahaha! Malas ey? Igtkan bebetul pandai sgt. Haha. Tape r Tadika malas pun. Tadika tu bonus je bg yg rajen gi. Bleh blaja ABC awal. Hehe.

    Tp bebudak skang lum Tadika lagi dah pandai mengalahkan org dewasa, ape cer? Hehe.

    ReplyDelete
  37. aiyoo siannye., kirenye kisah silam ko dah dibayangi dgn budak yg buli tu je kan., jahatnye., merampas memori indah yang patotnye ade pada kanak2. gile trauma >.<

    ReplyDelete
  38. Buli buli buli....
    mencinye kene buli...
    patot buli dea balik...
    suke hati je buli anak orang...
    ingat anak kambing ker?
    hehe...terEMO la pulak...

    Dulu sy tak skolah TADIKA pun..
    famili susah kan...
    takde duit nak baya yuran...
    Yuran mahal nak mamposss...
    so sy terus nek darjah 1 la...

    samai sekarang sy ingat
    budak pempuan tu yang sangat suke ludah ada meja saye...

    ee....sakit betol hati...
    ntah bagaimanalah die skunk..
    entah baik ke entah tidak...
    sy pon malas nak usha2...
    lantak dia la...
    buruknye perangai...
    Sy pon tak nak kawan ngan orang macam tu...
    hehe...terEMO lagik...

    Tulah....ada pahit..ada manis...
    ada indah ada yang menyakitkan...
    itulah sebuah KENANGAN....^^

    ReplyDelete
  39. Chuu Muqhlis:

    Hahaha! Tp sebenarnya kesah ni dah tade efek sgt pun kat aku, Chuu. Saje je aku cerita. Tyme Tadika tu memang lah aku down. Skang ni kesah tu pun aku igt camtu2 je :P

    Sbb dah besar ni lagi teruk aku kena buli kau tau. Grrrr :-w

    Ratu Cristal:

    Sabar. Sabar, Jangan emo kat sini plak ya. Hehe. Pompuan ke yg buli? kalau pompuan, lg saket hati kut. Sbb kita expect, kita sesama pompuan patutnya kawan. Tp ni jadi lawan plak kan. Grrrr (Tolong back up) :P

    ReplyDelete
  40. hi liyaa dear... :)
    saya kecik2 tak kena buli...tapi kena peluk cium...huwaaa jahat bdk lelaki tu...

    ReplyDelete
  41. Errr..tahniah MLD..kahkahkah

    ReplyDelete
  42. Little Diary:

    Eh ehh? Kecik2 dah kena ceom? Bestnyaaaa. Ahaha!

    Encik H:

    Err. Aku tak campur :P

    ReplyDelete
  43. ~pernah ada kenangan dibuli masa sekolah rendah..hari2 lepas balik sekolah kena kejar ngan budak tue..tak suka2!!:(

    ReplyDelete
  44. BlueiceButterfly:

    Erkkk! Kena kejar ke? Haha! Mesti pressure gila kannn? Nak wat cane, kita ni kan kaum yg lemah. Err. Hahaha!

    ReplyDelete

Shout Your Quotes