3 Mar 2012

The Very First Step Begin Untuk Aku Gapai Bintang di Langit

Dear my Lovepediary,

Monday until Thursday, aku sebok betul dengan urusan registration subjects, etc. Macam-macam kekeliruan dan kerunsingan yang aku harungi. But alhamdulillah. Finally everythings clear now. Itu pun berkat bantuan banyak pihak after aku bersungguh jumpa orang sana-sini. Alhamdulillah. Itu semua pun dengan izin Allah SWT.  Allah bantu juga aku dan permudahkan segalanya. Alhamdulillah.

Then, dalam condition yang agak separuh bersedia juga, Friday aku start attend kelas yang pertama dan kedua. Sehari suntuk kelas, 3 hours pagi and 3 hours petang. Penat. Penat sangat. Orang laen dah start kelas 2 weeks yang lepas. Aku je yang baru nak termengah-mengah cari-cari kelas kat mana. Dengar-dengar pulak, assignment pun ada yang dah dapat. Hah! Speechless.

Master ni memang banyak dugaan. Err. Semuanya kena harungi sorang-sorang. Bukan macam dulu-dulu. Kawan-kawan ada ramai. Sekarang tahu tak tahu, kena jugak harungi. Hendak tak hendak, kena jugak pergi. Suka tak suka, kena jugak jumpa lecturer sana sini. Malu tak malu, kena jugak tanya walaupun jawapannya menyakitkan hati. Sampai waktu sesat, pandai-pandailah cari jalan pulang sendiri. So, memang sangat sangat mengajar berdikari.

Err. Dah lama tak rasa perasaan dan suasana turun naek tangga, panjat turun bukit. Berulang dari fakulti ke kelas, dari kelas ke kelas yang laen dan macam-macam tempat. Confirm kuruslah macam ni. Kulit menggelap, berminyak, comot tu pun macam dah pasti. Dulu-dulu, malas-malas pun maseh ada kawan teman gelak. Sekarang, cuma sempat berfikir je, kat mana aku nak lepak sorang-sorang ni?

Classmates pulak banyak foreigner, mostly from Iran, Khazastan. Ahhh, pening juga aku mahu faham bila diorang start buka mulut. Adalah berapa kerat je Malaysian students. Naseb baek ada juga. Aku cuma risau bila nak buat group assignment or presentation. Hah! Mahu mati aku if kena group dengan Pak Iran. 

Lantas, hati aku membuak-buak mahu attend English course. Naseb baek lunch hour tu, dalam aku lepak sorang-sorang, aku terbaca brochure mengenainya ada ditampal di fakulti. Dekat je pun, kat Mutiara Rini. Terus aku call untuk dapatkan more info. Hm, tapi for the tyme being, memang tak ada sen lah untuk attend sekarang.

Tapi memang aku berazam kuat mahu attend dalam masa terdekat. Senanglah siket aku nak faham apa yang aku belajar dalam kelas. Boleh la aku commucicate dengan Pak Iran dengan penuh yakin. Taklah aku risau bila sampai waktu-waktu presentation nanti. Taklah aku gelabah bila lecturer minta aku jawab apa-apa. And truly hope akan bantu aku untuk jawab soalan exam dengan cemerlang. Ahh, exam? Cuaknya!

Tapi sekarang kenalah kuat. Sebab dah tahu dan pernah rasa banyak challengesnya masa melalui era kerjaya. If kita sama level dengan banyak orang laen, memang susahlah mahu compete. Apatah lagi if kita banyak kekurangan daripada mereka. So, we need to be different and always have more compared to others.  We need to be more colorful and more shining compared to them. We really need to be super duper great and outstanding!

Aku harap. Jalan yang aku pilih ini boleh bantu aku untuk berjaya. Aku mahu terbang jauh lebih tinggi. Semuanya pun baru bermula semula. Hopefully semuanya berbaloi, worth it. Aku mahu buang terus jauh-jauh rasa down dan kecewa aku dulu-dulu. Aku mahu mulakan yang baru. Yang lepas, biarlah lepas. Let's bygone be bygone. Lyfe goes on no matter how happy or sad you are. So, no need untuk kecewa berterusan. Move on. Yes. Move on.

Love & Sincere,

26 comments:

  1. Many thanks! I really need to hear that. Thanks dear! :D

    ReplyDelete
  2. iya, tetap optimis dan semangat ya...
    insya Allah, segala mimpi kamu asal diiringi dengan doa dan kerja keras akan tercapai

    ReplyDelete
  3. Insyaallah. Terima kaseh atas nasehat dan motivasinya. Harap mimpi tercapai! :)

    ReplyDelete
  4. Wahh!


    Seronoknyer dapat kelas dengan foreigner. Kat situ la kita boleh ambil peluang dengan berkongsi pengalaman cerita yang mungkin kita dapat timba ilmu baru di sana..


    *nanti boleh la belajar masakan Iran hehee ^^

    ReplyDelete
  5. Haha. Nak kongsi pengalaman apanya? Nak bebual pun tak reti. Kang lepas amek English course baru boleh borak kut. Confident sket. Haha.

    Err masakan Iran? Diorang makan apa eyh? :P

    ReplyDelete
  6. mahu gapai bintang di langit pastinya bukan senang . tetap ada payahnya namun jika kamu cekal insyaAllah ada jalannya dan bakal bertemu jaya kelak . and yes , life is must go on no matter how hard it could be . the point is .. be strong dear ! :)

    btw , sorry kalau tak boleh nk komen kt entri saya sbb mmg dah hide kotak komen tu hihi . saya ni pemalu sikit muahaha ;P ni pun malu malu nak komen kat sini , sekali cakap punya pnjg berjela haha sorry . anyway , hope to hear from you again ! (:

    ReplyDelete
  7. Robot Kuning: Terima kaseh kata2 semangat! :D

    ReplyDelete
  8. Syah Ira: Terima kaseh atas kata2 motivasi yang membina. Hehe.

    Err itulah. Malu2 nak komen tapi komen dah boleh buat entry. Hehe. Joke jee :P

    Btw, really appreciate it! :)

    ReplyDelete
  9. annyeong haseyo makcik..terbang tu jangan lupa yang kat bawah pulak ye..hehe

    ReplyDelete
  10. Fuyyoooooo! Cakap Korea seh. Haha.

    Aku tak akan lupa. Insyaallah. Ni sayap pun ketat lagik nak bukak ni. Haha.

    ReplyDelete
  11. waah.. amek master rupenye.. bagus r tu.. teruskan ye! tapi betul, sekarang ni bile boring, taktau dah nak lepak ngan sape T_T

    ReplyDelete
  12. masa depan adlah hal yang masih misteri. . . jadi bisa diukir sesuka hati. . . sheisin. . .

    kunjungan malem ahhhh. . . da orangnya ndak ya. . .

    ReplyDelete
  13. Drain Camera Melbourne:

    Hello!! :)

    ReplyDelete
  14. Kay_Are:

    Aah. Baru je start. Err doakan semangat ni tak hilang sampai ending. Hehe. Itulah. Zaman lepak2 ni macam maken jauh ditinggalkan. Ada laa lepak, tapi dah kurang. Kannnn? -_______-

    ReplyDelete
  15. Susu Segar:

    Semuga masa depan yang diukir akan seindah pelangi. Right? Heheh :D

    ReplyDelete
  16. nak komen tapi entri nye takde.. so tinggal jejak je =P

    ReplyDelete
  17. Haha. Nak buat entry tapi idea nya takde. Blank laa. Hahaa. Nak visit & tinggal jejak jugak lah :P

    ReplyDelete
  18. amin...^_^
    aku ikut senang kalau mimpi kamu tercapai... semangat ya... jangan pernah menyerah sista

    ReplyDelete
  19. Thanks atas amin doanya :) Insyaallah. Dalam keadaan sulit bagaimanapun, akan cuba tidak menyerah. Thanks ya! :D

    ReplyDelete
  20. sama2 sista ^_^
    kita saling menyemangati satu sama lain :D

    ReplyDelete
  21. Haha. Sama2 gapai impiannya yaa! :D

    ReplyDelete
  22. enjoy the new life dear! It's MASTER life. you have to be like a master!!;) hehe

    let's achieve the dreams!!

    ReplyDelete
  23. Yes, I have to be like a master, right? Thanks for the support ya, dear! :D

    ReplyDelete

Shout Your Quotes