17 Sep 2012

Open House Dan Stressful Tiada Kaitan


Dear my Lovepediary,

Since awal Syawal itu hari, selsema dan batuk datang, pergi, datang lagi, pergi lagi dan datang lagi. Belum ada hentinya. Dah hampir sebulan. Even sekarang pun aku kembali diserang batuk dan selsema. Aku syak aku kurang dapat rest yang cukup. Itu je. So penyakit yang baru nak pulih tak jadi nak pulih. Malah datang semula. Serius lepak ni. Bukan merungut. Cuma kena bagitahu awal-awal yang tulisan kali ini aku taep dalam condition pening-pening lalat. So, segala kecelaruan mohon dimaafkan ya. Tamat sebuah intro yang berjaya aku taep kelmarin.

Sabtu minggu lepas, rumah mak aku ada buat makan-makan, jamuan hari raya siket untuk jamu jiran-jiran terdekat dan sahabat handai. Tak ada cerita pun yang aku nak ceritakan. Cuma aku ada juga menyumbang sedikit tenaga untuk buat dessert. Actually, aku berbelah bagi samaada nak buat dessert untuk dihidangkan buat tetamu atau saja-saja aku buat untuk dimakan bersama ahli keluarga. Bukan apa. Aku tak pandai nak budget kuantiti untuk sediakan makanan tu if untuk tetamu. Bila dah siap, err siketnya. Memang untuk makan sendiri je lah jawabnya.

The Dessert

Then, seminggu yang lepas ni aku sebok dengan registration dan segala urusan masuk ke semester baru. Kelas pun dah start. Mode belajar aku dah kena switch on. Two semesters to go! Tak sabar rasanya nak habeskan. Perasaan tak sabar tu tiba-tiba datang mungkin sebab this semester dah kena start dengan pre-project. Aku survive sendiri. Aku saja taknak bergantung dengan kawan-kawan dengan ambil supervisor yang sama. This tyme, biarlah aku lakukan semuanya sendiri. Tapi, kat situlah cabarannya bermula. Awal-awal lagi dah rasa tekanannya.

Lepas tu, kawan-kawan Suami banyak kali dah cakap nak datang beraya. Tak ada masalah bagi aku. Cuma aku perlukan masa yang sesuai je disebabkan kesibukan aku juga baru je nak bermula. Dia orang pula siap order menu yang perlu disediakan bagi setiap rumah yang akan dikunjung. Task untuk aku, selera kampung. Boleh dapat task pulak kan? At last, aku decide untuk masak ikan keli masak lemak cili api, ikan tilapia masak sambal berlada, ayam goreng berempah, ulam-ulaman berserta sambal belacan. Kelam kabut aku prepare, so gambar tak sempat snap.

Apa yang agak mengecewakan, cadangnya aku nak buat dua jenis desserts, Puding Trifle dan Puding Sagu. Tapi entah mana silapnya, Puding Trifle aku tak menjadi. Mungkin aku terlalu kelam kabut. Actually aku rasa, rasa Puding Trifle tu tak mungkin tak menjadi, cuma rupanya je tak sebagaimana yang sepatutnya. So, aku decide untuk simpan je dalam peti sejuk dan tak hidang untuk tetamu. Kecewa betul. Sebelum-sebelum ni buat okey je. Naseb baek Puding Sagu tak ada masalah. So, aku buat-buat lupa je perasaan kecewa dengan Puding Trifle yang tak menjadi tu.

Lepas google masa buat entry ni, baru tahu orang laen buat Puding Sagu 
ni lebih menarek presentationnya. Demn!

Sebenarnya nak diikutkan, aku tak lah penat sangat masa buat segala macam preparation untuk terima kunjungan kawan-kawan Suami Jumaat lepas tu. Memang aku masak dalam kuantiti yang lebih banyak daripada biasa-biasa, tapi sebenarnya tak lah penat sangat. Tapi, mungkin sebab memang aku kurang berehat pada hari-hari sebelumnya, semalam aku terus demam. Aku terbareng lemah seharian. Kepala berat gila. Tak mampu nak berdiri lama-lama. Tak mungkin. Tak mungkin cuma sebab memasak dan kemas rumah masa hari Jumaat tu. Demn. Tak kental langsung.

Hari ni aku baru je nak sehat. Tapi Mak baru call ajak balek kampung. Aku dah serba salah, nak pergi ke taknak? Cadangnya baru nak cari-cari bahan untuk aku punya pre-project. Badan pun baru nak sehat. Tapi kalau tak ikut Mak balek kampung, tak tahu nak kasi alasan apa. Serba salah. Sedangkan aku dah nampak aku bakal tak cukup masa untuk buat aku punya pre-project lepas ni. Kalau tak prepare sekarang, bila lagi? Walaupun aku belum decide, tapi aku rasa aku dah nampak jawapannya. Mesti kejap lagi aku bersiap-siap untuk ikut Mak balek kampung. Agaknya.


Tamat sudah entry pening lalat. Sekian @.@


Love & Sincere,
 

35 comments:

  1. Replies
    1. nasib baik masa buat jamuan makan-makan tu kau tak ajak aku..sebab aku memang tak makan jamu :|

      Delete
    2. Haha! Naseb baek H. Jamu awet muda ada, jamu penguat tenaga pun ada masa tu. Haha!

      Delete
  2. untung la sediakan masakkan kg je..ingat ko kene sediakan masakan perancis ke alaska ke..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uish? Jenuh aku nak google masakan Alaska kalau camtu. Silap2 kena bertapa dulu enam purnama nak tuntut ilmu masakan Alaska. Bwahaha!

      Delete
  3. time tak sihat pun nak menaip entri gak ke? gigih betul ni.. huu.. waahh.. kire memang tror masak ni.. suap ngan desert segala bagai.. memang aku kagum! gud luck ngan pre project tu ok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah sehat sket, boleh r menaep. Tyme klimaks nye demam tu, mmg takde r aku nak menaep. Haha! Err err yang aku mentioned tu jek yang aku pandai masak. If kau tanya aku yg lelaen aku tak reti nya :P

      Delete
  4. eh sama lah kita...batuk kejap dtg kejap pegi....
    adoi...tapi takper..batuk tu dikira rezeki jugak tu
    :)
    puding tak menjadik...takper...dah begitu rezeki nya..hehe
    puding sagu pun sedapppp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puding sagu pun sedap kan Rima? Hehe. Jgn lupa makan ubat batuk :P

      Delete
  5. motto saya masa kat u ialah "utamakan apa yang terutama".
    rasanya, jika tak sehat dan perlukan masa nak buat keja, adalah lebih baik terangkan je masalah yang dihadapai. lol.

    buat keje sndr2 mmg double dari kebiasaan juz ianya bnyk mendidik kita. Lol. jgn terkena supervisor tak bertanggungjawab dah. semoga terus success. lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya supervisor yang aku pilih ni bagus, dea train aku supaya lebih berdikari. Sume benda aku kena wat sendiri, dea tolong guide jek. Tapi, itu lah cabarannya. Risau.. Risau.. Hehe :D

      Delete
  6. pestime dgr puding sagu, rasa dia macam mana eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pestyme eyh? Rasa puding sagu tu biasa je. Takde rasa apa. Tp dea makan ngan gula melaka ngan susu cair. Sedapp, lemak berkrim taw :P

      Delete
  7. ad plak bagi2 task eh? hahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saje2 panggil task. Hehe. Sebenarnya sediakan apa pun dorang tak kesah :D

      Delete
  8. kuih sagu pernah makan..yang kaler sirap tu. puding sagu tak..hehe.


    eh datang beraya boleh ada task bagai ek...untunglah! kak laksa johor 1..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kueh sagu yang makan ngan kelapa tu ke Aien? Ke salah? Haha! Laksa Johor belum penah wat Aien. Dalam target tu nak blaja wat :P

      Delete
    2. haa..setahu kita yg makan dengan kelapa tu jelah. lain tak. hehe...seakan-akan pula SAGO, tapi sago gula melaka.

      laksa johor sedap ek..tapi susah nak cari, nak buat lagi la susah kot. :p

      Delete
    3. Kueh sagu ngan kelapa tu pun akak suka gak Aien! Sedap je kenyal2. Hehe.

      Pernah beli Laksa Johor kat pasar malam, tak best! Kuah dea caer. Sebenanya makcik akak pandai wat. Tp tu r, tak menuntut ilmu lagi ngan dea :D

      Delete
  9. Replies
    1. Tak boleh :P

      Sebab tu sume free je, dengan syarat kena datang umah. Meh la Iqa! :D

      Delete
  10. penah makan puding sagu. nakk sikitt~~ sedapp tu. huhuh >.<

    ReplyDelete
  11. ikan keli masak lemak cili api, ikan tilapia masak sambal berlada, ayam goreng berempah,..waa.. semua sedap niiiiiiii :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapp kannn? Haa tu baru baca je menu dea. Lum rasa bebetul lagi. Cewahh! :P

      Delete
  12. wah, paling suka puding triffle tu, hehe

    selamat masuk semester baru,sis,...

    Ada drawing residential or industrial x? <----tetiba ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan Trifle? Thanks ya, Sis!

      Err drawing tu takde r. Dulu zaman keje ade r, skang takde simpan dah. Sory tak dapat tolong -__-

      Delete
  13. phewwwwww.... nampak macam sedap jer puding tuh.. eh puding ke.. ah tak kesah lah.. nak sikit plishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, tu puding! Cepat kawen Korn, then leh suh orang umah wat :P

      Delete
  14. sudah la ko buat open hous tak penah ajak aku kawan sekampung ko kan?oastu tayang2 makanan warna warni plak mencik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang memang! Aku memang sengaja wat camtu sbb nak dengki kau :D

      Delete

Shout Your Quotes