30 Sep 2012

Atas Faktor Usia


Dear my Lovepediary,


Semalam. Terima panggilan telefon daripada seorang bestfriend perempuan.

"Liyaaaa, happy belated birthday!!" Ayat pertama dea. 

Awkward.

Owh, itu hari masa birthday aku 07 haribulan dea terlupa nak wish agaknya. Aku ingat-ingat semula. Betul lah. Aku memang tak terima ucapan daripada dea tahun ni, tak seperti biasanya. Tapi. Lama gila kau terlepas birthday aku? Lawak betul! Baru hari ni kau teringat? Siap gelak-gelak lagi. Aku anggap gelak-gelak tu tanda rasa bersalah, lebih kurang macam tu lah.

Aku agak terpana. Terspeechless. Terpinga-pinga. Terkejut.

"Owh. Okeyy. Thanks, Zill! Sengal kau ni. Terkejut aku!"

"Hahaha. Liya, kau nak aku nyanyi lagu birthday untuk kau ke?"

"Err. Haa kau kena la nyanyi. Dah lambat wish. Kena la nyanyi sebagai denda. Hahaha!"

"Okeyy. Happy birthday to youuuu" Erk! Dea nyanyi betul-betul?

"Sengal la Liya. Aku dah la kat Mall ni. Happy birthday to youuuu"

Kata dekat Shopping Mall. Aku memang dengar bising-bising kat belakang tu. Tapi lepas tu dea sambung nyanyi jugak. Siapa yang sengal sebenarnya ni? Nyanyi sampai habes pulak tu. Betul-betul dea rasa bersalah dengan aku agaknya sebab terlupa nak wish itu hari. Jauh pulak tu tertinggal keretapi. Dah tiga minggu dah birthday aku dea terlepas.

"Hahaha. Bongok! Boleh pulak kau nyanyi-nyanyi kat situ."

Dan perbualan bersambung beberapa minit. Lepas tu.

"Semalam aku message-message dengan Bed. Lepas tu Bed yang ingatkan aku. Eh, birthday Liya semalam kan? Aku terkejut, baru teringat. Tu yang call kau ni. Hahaha!" 

"Hah? Semalam? Birthday aku dah lama lepas la weyh. 07 haribulan hari tu."

"Eh, Liya. 27 haribulan kan birthday kau?"

"Eh kau ni. Birthday aku, aku lah lagi tau. Kau pulak yang nak confirmkan birthday aku bila. Hahaha. Kejadah!"

Hampeh! Patutlah dea beriya telefon siap nyanyi-nyanyi lagu birthday. Rupanya dea ingat baru terlepas dua hari. Kalau dea tahu dah terlepas tiga minggu, takdelah kut tiba-tiba nak call, nak wish siap nyanyi-nyanyi kat public. Sebenarnya, masa birthday aku itu hari pun, adek aku sendiri tersilap tarikh. Dea ingat birthday aku 09 September instead of 07 September. 

Aku pun tak pasti kenapa ramai sangat confuse dengan birthday aku tahun ni. Tapi aku tak kesah pun sebenarnya. Sebab aku bukan jenis manusia yang dah terbiasa dengan layanan istimewa. Kira bersyukur lah kawan-kawan baek aku ingat lagi yang aku pernah lahir kat dunia ni walaupun tarikh tu jauh lari. Seriously, aku tak kesah pun. Sekadar ucapan, bukannya apa-apa.

Lepas tu gelabahlah kawan aku tu nak cover line. Terus dea kata dea pun dah lupa dea dah wish ke belum birthday aku sebenarnya. Terus dea kata dea ingat je birthday aku 07 haribulan 09, tarikh senang ingat. Katanya lah. Tapi kawan aku seorang lagi tu yang confusekan dea. Dea ingat dea dah terlambat dua hari, menggelabah, terus dea call aku without thinking, katanya. 

Nyanyuk dah kawan aku ni rupanya. Kawan aku yang seorang lagi tu memang blur pun daripada dulu. Siap fitnah tarikh lahir aku pulak sekarang. Pandai-pandai je ubah. Then aku cakap pada kawan aku semalam It's okeyy. Aku maafkan kau, atas faktor usia. Kahkah! Erm. Sebenarnya, lepas tu aku terus rasa rindu kat mereka berdua. Rasa dah lama tak jumpa. Gosip dan lepak bersama. 

Rindu.

Update: Ohh, ya! Hari ni birthday mak aku dan ayah mertua! 30 September. Boleh pulak aku terlupa nak selitkan, padahal aku dah ingat daripada awal. Happy birthday Mak, Abah! <3


Love & Sincere,
 

45 comments:

  1. Chuu senget!! (maksud aku, first!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy belated besday..aku rasa aritu aku takde wish..hehehe

      p/s: nak aku nyanyi ke? :p

      Delete
    2. Kau tak wish sebab terfeeling lebih dek unsur anafora dalam entry aku :P

      Ohh, thanks H! Nyanyi pelisss :D

      Delete
  2. aku dah wish lom ek..hepi besday makcik..untung lagi ade org ingat walaupon salah..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau dah wish pun kat blog & kat fb. Masuk ni 3 kali. Tq Pakcik! Tak ingat pun takpe. Aku menten sweet seventeen je. Hehe.

      Delete
  3. Hepi belated bfday kak.. :)) dan juga buat mak n ayah mrtua ^^ semoga berada dalam redha Allah..
    -sian kat kwn yg konpius tu.. hahaa-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Emma! Dah belated sangat ni. Haha! Amin. Memang kesian pun kat dea :D

      Delete
  4. wah...happy belated birthday to u dear...
    ermmm my besday next week tau...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Err yeke? Happy birthday in advance la camtu. Hadiah share nanti ya :P

      Delete
  5. hello makcik.. hepi besday to yuu.. kehkeh.. aku ingat aku org last.. ade lg rupenyer.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takyah nak happy besday to you sangat la Mell! :P Ada lagi last. Kau jangan risau. Hehe.

      Delete
  6. wahh wahh happy birthdayy :P hehehe
    ehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warghhhhh! Kenapa sume org wish lak ni? Ni bukan entry mintak wish pun #_#

      Err tapi thanks ya! :))

      Delete
  7. Alhamdulillah okay lah tu ad org igt juga ^^
    AKu kalau birthday cuma family2 je yg wish ooo hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kesah la salah pun janji ingat kan? Haha! Eh, ucapan family tu paling bermakna okeyy! :D

      Delete
  8. hik hik.. at least die masih ingt... okei lah tu.. hehe.. member, mcm2 ragam.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah. Haha! Tak kesah la wish bebila pun. Hari2 pun birthday. Erk! :))

      Delete
  9. Liyaa, aku pun tak wish rasanya jadi hapi belated besday buat kamu dan dua orang terhormat tu. lol. bayangkan, bayangkan saja jadi jangan lebih2, jikalah harijadi tu ialah pada 29 febuari bagai filem tu, agak2 orang akan terkonfius lagi tak? haha..

    7 september, camne bole org konfius ek? hmm.. atas faktor usia kot, memori merundum. lol. jk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 29 feb, kalau tak konfius pun, tak mustahil org akan selalu terlepas. Dah la 4 tahun skali, terlepas lak tu. Mmg muda semuda mudanya la org yg lahir tarikh tu. Umur tak naek2. Hahaha!

      Yurp! Tu maksud aku. Memori merundum :P

      Delete
    2. wah.. jika 4 tahun sekali, org terlepas pandang kena tunggu lagi 4 tahun kendian. kesianlah pulak. hoho..

      H, saya tahu ko lahir 30 feb. bawak bersabar k. haha..

      Delete
    3. H: Sabar H. 48 purnama lagi. Hakhak!

      Apple: Kalu kes 29feb, in case terlepas tahun tu & cuma ingat 28feb tahun depannya pun, kasi chance la, wish jugak. Kesian seh 4 tahun sekali. Tp mmg special gila r sape lahir tarikh tu :D

      Delete
  10. untunglah makcik.ada kawan yang sengal.bes!

    ReplyDelete
  11. di kesempatan ini,saya mendoakan anda murah rezeki.
    haaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh! Amek kesempatan ya Iqa? :P

      Thanks! ^^

      Delete
  12. hahah yg ni mmg best..anywy nk wish jugak laa
    hahaha "hpy belated burfday awk" ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jna! Dah2 takyah wish lagi. Dah lambat sangat dahhh :P

      Delete
  13. dia punya teringat tu memang kelakar kan...hehe. dapat bayangkan kawan kak liyaa tu menyanyi dekat mall. haha.


    atas faktor usia pun ya jugak...saban hari sibuk diusia dewasa ni memang mudah lupa..lupa itu lupa ini itu biasa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok balik entry ni..baru perasan komen takde. tapi rasa2 dah komen. ni mesti kes lupa...haha. tak la..haritu tgk blog kak liyaa guna hp, kalau nak komen nasib2 je dapat ke tak.. hp murah gitulah..huhu.

      Delete
    2. Aien lupa dah komen ke belum atas faktor usia gak ke? Haaaa ni kira dah patut kawen dah ni. Tetiba :P

      Kira okey la tu Aien ada gak internet kat hp. Akak nye hp leh call ngan sms je :D

      Delete
    3. makcik.alien tu lom kawen lagi eh makcik?
      makcik.gua pun lom makcik.
      makcik.tolong adjust makcik.
      makcik.lapaq nasik.

      Delete
    4. Err aku rasa dea belum kawen. Kau betul ke bujang lagi? Ntah2 sambil berbelog bini ada sebelah. Haha!

      Kenapa nak Alien? Kenapa taknak manusia? Err nak mintak tolong adjust ke? Upahnya apa? Takkan free je? Sini takde nasik :D

      Aien, Pakcik Pazil kemsalam. Ehh, kau takde kemsalam pun ey? Mandai2 je aku :D

      Delete
  14. faktor usia yee. bagus bagus. biasa laa , lama lama usia meninigkat tak dok sapa bole halang noo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Saje je cakap atas faktor usia :P

      Delete
  15. sah memori merudum. hehe.. kena upgrade memori sampai 24 MB ni...haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau memori dah upgrade pun, sampai masanya mesti tak cukup gak, tetap merundum. Terima je la hakikat yang usia dah err :P

      Delete
  16. woh...my special birthday pun 7 sept...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err mesti karakter kitorang ada yang serupa. Hehe. Tetiba :P

      Mak kepada sorang kawan aku dulu pun birthday 7 Sept. Tp tak sure karakter sama tak ngan dea. Haha! :D

      Delete
  17. 3 minggu lupe besday? kalau aku mintak denda dah tu.. =P memang belated sangat2 dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan membe yg wish besday lambat tu je aku nak denda. Membe yg komen entry aku ni lambat pun aku nak denda gak. Ehh, terasa ke Kay Are? Ahaha! :P

      Delete

Shout Your Quotes