7 Nov 2012

Ditinggal Masa


Dear my Lovepediary,

  
Tik Tok Tik Tok..


Aku suka buat-buat tak busy bila sebenarnya aku sepatutnya busy. Misalnya sejak beberapa bulan kebelakangan ni. Aku suka dahulukan perkara yang kurang penting berbanding yang sebenarnya lebih penting. Yang pasti, yang kurang penting tu lebih menyeronokkan. Berblogging misalnya. Aku boleh baca-baca entry, komen-komen, dan bebel sana sini seolah-olah aku tak ada tugasan yang perlu disempurnakan. Berfacebooking misalnya. Aku boleh berchatting, bergosip, dan tegur kawan sana sini seolah-olah aku tak ada tanggung jawab yang perlu dilangsaikan.  

Kadang-kadang, aku lebih rasa tak cukup masa bila sebenarnya masa yang aku ada dah lebih daripada sekadar cukup. Misalnya, aku punya limited tyme untuk siapkan sesuatu kerja. Aku akan pergunakan masa yang ada tu betul-betul, guna secukup-cukupnya, dan kerja siap. Sebaleknya, bila aku punya masa yang agak panjang, aku akan pergunakan masa yang ada untuk perkara-perkara laen dulu. Kerja tu, Nanti dululah, banyak lagi masa. Detik hati aku. Sampai waktu yang dah limited, baru terkocoh-kocoh aku nak buat. Lepas tu mula rasa, Arghh, aku tak cukup masa!

Even sekarang pun, aku tengah busy sepatutnya. Tapi mood nak buat kerja tu tak ada. Banyaklah aku punya tak ada. Acapkali itu je excuse yang aku bagi. Dari diri sendiri kepada diri sendiri. Last week ada dua hari masa free pun aku bazirkan saja-saja. Dari satu jam ke satu jam aku tangguh nak buat kerja. Endingnya, sampai hari ni output kerja tu belum ada. Bila fikir-fikir semula, memang rasa menyesal bazirkan masa macam tu je. Tapi apa boleh buat, memang bad habit tu dah sebati dalam diri agaknya. Tak apa. Sendiri bazir masa, sendiri jugalah nanti aku tanggung akibatnya.

Bercakap tentang manage masa. Actually aku ada masalah manage masa ni daripada dulu lagi. Since zaman aku kerja dulu. Sebab setiap kerja kena manage sendiri. Aku ni manusia yang sentiasa perlukan due date agaknya. Nak kena ada jadual. 'Sekarang buat ini, lepas ni buat itu. Sampai masa, output kena ada. Siap yang ini, selesai satu kerja, tutup cerita. Tumpukan pada yang laen pula.' Aku susah nak buat macam ni sebenarnya. Sebab satu penyakit, aku suka tangguh kerja. Akibatnya, aku rasa aku asyik buat kerja, buat kerja, buat kerja, sampai rasa macam tak ada habesnya.

Kadang-kadang, aku pelik bercampur jealous dengan kalian-kalian yang pandai uruskan masa ni. Kerja pun kerja, tapi maseh sempat buat itu ini untuk hiburkan diri. Ya, aku mengaku masa aku kerja dulu aku macam takde lyfe je. Hidup cuma tertumpu pada kerja. Dah, dah. Taknak ingat benda yang lama. Cuma aku fikir, lepas ni lebih pandai ke aku manage masa? Melihatkan sekarang, aku rasa problems seems remains the same. I know and I realize it comes from my very own self. It's my weakness. My bad, really. Hah! Apa tips-tips untuk manage masa? Mohon berkongsi.


"Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. 
Demi Masa. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian." 


Tiba-tiba aku terdengar satu bisikan. Err. Okeyy! Dah dah. Aku nak buat kerja ni. Semua orang jangan kacau aku sekarang. Grrrrr


Love & Sincere,
 

59 comments:

  1. Replies
    1. yeahh..sibuk camne pon masa untuk hiburkan diri kena ada gak..kalau tak stress der..

      Delete
    2. Kemungkinan dah terjawab. Tahniah Pakcik!

      Salah sorang yg aku maksudkan org pandai manage masa tu adalah kau. Gila rileks hari2 kat opis leh blogging2, chatting2, poking2, tagging2. Hahaha! Aku rasa kau seorang yg pandai menghindar drpd stress. Aku rasa laa :D

      Delete
    3. Na x nk cmmnt kat bawah nty namapk mcm org terakhir pulak ;D
      so dok atas ni nampak mcm org pertama kekekek

      Na salute kat orang yg bole manage smua kerja ataw semua benda yg perlu dibuat!! terutama ibu (perempuan)
      seorg Ibu sgt Hebat membahagi masa untuk semua perkara!!
      STUJU KER?? tolong stuju lyaa ;D
      okbai

      Delete
    4. Setuju sangat2. Mak bukan je boleh manage masa. Kdg2 tak pernah stop buat kerja kat umah tu. Lepas satu, satu. Lepas satu, satu. Okeyyy, dah setuju pun Jnaa :P

      Delete
  2. Replies
    1. Jangan kacau aku kata! :-w

      Delete
    2. Heeeee. Gambar dah bertukar. Nampak comel pulak tiba2 gambar laen :D

      Delete
  3. uruskan masa anda agar anda ada masa. haha. kita ni kalau diberi 25 Jam sehari pun takkan rasa cukup...ada je benda nak dibuat. tapi kita suka juga buat2 tak busy walaupun busy tak hengat. cuba lari dari masa yang membelenggu diri....apa2 pun masa yang telah berlalu takkan kembali lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. If tak uruskan masa pun masa tu tetap ada, kita je yg rasa cam takde. Hahaha! Cuba lari dari masa yg membelenggu diri tu betul. Sometymes takpe, utk rehat2kan badan & otak. Tp akak salunya curi masa melampau. Hehe.

      Yup! Takkan pernah kembali :|

      Delete
  4. habitat kita sama. ehhh, hehe. habit kita sama. syabas buat diri masing2. hihi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habitat? Kita ni spesis apa? Hahaha. Okeyy! Syabas -_-"

      Delete
  5. rasanya ramai orang yang ada masalah macam ni. saya pun macam tu. hehe.

    cara nak uruskan masa? cari sebanyak benda yang berfaedah untuk dibuat dalam satu hari. susun betul2 so that tade langsung ruang untuk lagha. huhu. okayy, blogging tade la lagha sangat kak. kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Things become worst sbb akak ni kdg wat keje lembs sket. Maybe sbb lambat berfikir, too details, & expect things too perfect. Which means yg negatif. My bad. Huuu

      Blogging tak lagha sgt ek? Okeyy, boleh blogging selalu la camni :D

      Delete
  6. Aku nak bagi tips pun aku rasa cara aku menguruskan masa lagi terrible..Kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang terrible tu aku taknak. Nanti aku terpengaruh. Biar kau sorang je la guna. Hahaha!

      Delete
  7. Kita sama kak,tak reti urus masa. Macam kalau dpt assignment kan,due date 2 minggu lagi,so buat-buat relax ,buat tak endah je, lagi sehari nak hantar baru kelam kabut. Padahal byk masa sebelum tu taknak buat,alasan takde mood, hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita ni sentiasa takde mood kan? Camni bila nak maju? *Tiba-tiba* Hahaha :D

      Delete
  8. Replies
    1. Harap2 selamat la. Hahaha! Tekiyu :P

      Delete
  9. aku dulu mase studi memang ade r main tangguh2 keje.. normal student kot wat camtu.. esok hantar malam tu baru nak wat.. @.@ time tu ape nak kesah.. tapi dah keje ni takde r kot nak wat camtu sebab tak leh predict kalau tak siapkan keje yang ade ni awal, yakin ke esok2 takde keje datang lagi kan? so keje memang bagi setel dulu r pape pun.. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau assignment yg ada due date tu okeyy lagi. Tp thesis kita kena buat due date sendiri bila nak discuss ngan SV, etc etc. So agak sukar la bg aku kat situ. Hahaha! Tyme keje dulu, actually aku sgt komited. Jarang aku tangguh keje. Tapi yg peliknya, susah nak kuwakan output tu sendiri sebelum due date yg betul2 due date. Result, aku rasa keje aku tak pernah abes. Means, poblem takleh wat due date sendiri gak.

      Err kau paham ke apa aku ckp ni? Aku pun pening. Hahaha!

      Delete
  10. hahaha. okay df takmo kacau :P hehehe. tapi akak mcm df je same je huhu

    ReplyDelete
  11. kalau bab masa aku memang kenot go.. bukannya aku tak boleh urus masa tu elok2 tapi aku ni sengaja je malas.. selalu nya, memang aku akan end up dgn kelam kabut, tunggang langgang... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan malas2 boleh tak Payeh? SPM kan dah nak dekat :-w

      Hahaha :D

      Delete
    2. erk... okey kakak ! adik akan blaja sungguh2!! :))

      *nak kena pegi blaja manage masa :|

      Delete
    3. Haaa pegi cepatt! Nampak tak rotan ni? :-w

      Kahkah!

      Delete
  12. saya rasa masa itu sangat penting bila study last minit T_T esok pekse mlm tu bukak buku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya bukak buku awal2 pun mata pandang nota tapi kepala otak ke laen kan? Hahaha :D

      Delete
  13. makcik.meh balas komen gua meh.apa kes mengadap kerja 24.meh meh.KAHKAH.

    bab manage masa ni gua pun gagal teruk aih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku doakan satu hari kau akan berjaya. Jangan give up mencuba taw Pakcik! Ahaha :D

      Okey2! Aku dah balas komen kau dah :-w

      Delete
  14. study samapi pagi . masa exam pening -_- . mengantuk ..

    hampeh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam tu, baek takyah study kan? Tido lagi best :P

      Delete
  15. Byk kali jugak dpt bahana dr sikap tangguh... Dah pernah menyesal, buang tangguh, dan hasilnya mmg sgt bagus. Masalahnye manusia ni kerap sgt lupa... Pastu buat balik... ;P

    Motivation hidup nk kena ade selalu. Gud luck untuk kite semua! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. At least dah pernah jugak buang sikap tangguh tu. Takpe2. Lepas ni buat reminder supaya jangan tangguh2 :P

      Delete
  16. utamakan mana yang penting...walaupun adakalanya yang penting tulah yang kita sering tangguhkan...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab yg tak penting tu yg lebih menyeronokkan. Hehe

      Delete
  17. mari rajin, rajin, rajin. rajin BW !haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Kalau rajen bw tu yg abes sume keje laen ditinggalkan. So, takyah rajen2 bw sangat :P

      Delete
  18. jgn bazir mse.. heee :) * padahal kite pon kdg2 bzr mase jugak =='

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai cakap org ya Teha? Hahaha :P

      Delete
  19. yep, saya pun.. suka bebenor tangguh kerja. apa2 pun, berpadalah kalau nak tangguh pun sebab bertangguh tu tak baik. peace :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang berpada. Tangguh je bukan tak buat terus. Hehe

      Delete
  20. org yg suka tangguh kerja biasanye bleh buat sesuatu bnda dgn cpt.. hehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err tak jugak. Biasanya lambat je. Yg cepat tu org laen kut. Hehehe

      Delete
  21. err kena buat jadual waktu ni,hehe....agak rugi bila masa dibazirkan macam tu jer...aie dulu pun suka buang masa macam tu jer,tp bila dok pikir2 balik..sayang,byk benda faedah boleh buat..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau fikir2, memang banyak benda faedah boleh buat. Tapi biasa lah, leka mengatasi segala2nya. Hehe

      Delete
  22. tadi da komen. pastu line blur. tak tau la smpi ke tak komen tu. ni nak kena komen balik. as long liyaa cam manage ur time, semua kerja siap dalam mase yang di tentukan takde masalah rase nya. yang masalah bila kerja yg kena siapkan dalam waktu tertentu, tapi tak di siapkan, itu yang masalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa setakat ni sume berjaya disiapkan. Hehe. Cumanya, terasa rugi banyak masa yang dah terbuang macam tu je. And terasa nak buang bad habit tu, tapi sampai sekarang belum berjaya. Rugi kan kita asyik ditinggal masa :D

      Delete
  23. exactly, bila sibuk, mmg masa d gunakan dgn sebaiknya tapi kalau mai free time, haihhh goyang kakibukan main.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya tak free pun. Tapi sebab due date tu lama lagi, tu yang perasan free tu. Hahaha :D

      Delete
  24. benda2 kurang penting memng berkali ganda lagi menyeronokkan..

    fuhh...

    kna gi amek kelas manage masa cenggini. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke kelas camtu Missha? Tolong infom kalau ada. Akak pun nak join :D

      Delete

Shout Your Quotes