19 Nov 2012

Tempted and Melted


Dear my Lovepediary,


Sebenarnya, dah lama aku perasan seorang kawan aku ni buat part tyme business ambil tempahan buat Cupcake, Cheesetart, Apam Polkadot, Pavlova dan segala macam makanan yang sweet-sweet macam tu. Selalu juga aku perasan bila dea selalu update gambar-gambar desserts yang dea buat untuk penuhi tempahan orang ramai tu dalam Facebook. Dalam hati, kagum juga aku dengan kerajenan dan kegigihan kawan aku. Jealous pun ada. Pernah juga dulu aku terdetik nak buat bisnes kecil-kecilan macam tu. Tapi sayang, hati aku cuma terdetik, tapi ia tak pernah jadi kenyataan lagi sampai sekarang. Niat tu dah ada, rajen tu belum datang-datang lagi :P

Desserts yang kawan aku tu buat, memang nampak sedap-sedap. Melted juga sekali sekala tapi aku tak pernah rasa nak order. Naseb baek tekak aku pun rasa biasa-biasa je. Kalau setiap kali tengok asyik teringin, habes semua nanti aku nak rasa. Naseb baek aku tak rasa macam tu. So, aku sekadar tengok je gambar-gambar yang kawan aku upload tu sambil kagum dengan kerajenan dea daripada jauh. Even if aku teringin, maybe aku prefer google recipe daripada internet and buat sendiri. Agak-agak cara nak buat tu susah, biasanya aku akan batalkan je niat nak buat tu dan lupakan je keinginan tekak aku. Aku nak buat yang simple-simple je, yang susah-susah malas  -_-

Baru-baru ni, kawan aku tu mula dengan satu lagi recipe baru. Mula-mula aku buat tak endah je. Macam biasa, tengok je dari jauh. Tapi lama kelamaan, aku rasa macam tergoda dan teringin gila nak rasa. Gambar-gambar yang dea upload tu betul-betul menggiurkan tekak aku. Sebenarnya, aku jarang-jarang nak terikut-ikut teringin makanan itu ini yang biasanya sana sini orang gembar-gemburkan. Tekak aku ni tekak orang kampung je. Tapi kali ni aku rasa aku kalah untuk tahan nafsu. Tiba-tiba satu hari aku teringin gila. Last-last, aku decide untuk order. Naseb baek rumah kawan aku tu tak jauh daripada rumah aku, so dea setuju untuk buat delivery ke rumah.


Colorful Durian Crepe from Anna's Bakery House


Rasa Durian Crepe ni memang sangat sedap. Mabeles! Tak sia-sia aku beli. Mungkin sebab aku ni memang peminat durian. So, once Durian Crepe ni masuk dalam mulut and tekak, rasa dea memang tak boleh handle. Crepe dea lembut bila digigit. Filling durian and whipping creme heavenly melt in mouth. Kesedapan Durian Crepe ni memang indescribable. Mabeles gila! Over tak gambaran aku? @.@ Aku tak tahu orang laen punya selera, tapi pada aku Durian Crepe ni memang sedap tak terhingga. Aku rasa kalau filling durian and whipping cream dalam tu lebih padat, mungkin lebih sedap kut. So, kepada sesiapa yang merupakan peminat durian, apa tunggu lagi? ^^

Actually, Durian Crepe ni pada aku agak mahal siket. 6pcs macam dalam gambar kat atas tu je dah RM10. Pada aku, quite mahal. Itu pun tak puas makan. Tapi tak mampu aku nak beli selalu. Dapat rasa sekali itu hari jadilah. Lepas ni, kalau terasa nak makan lagi, maybe aku cuba buat sendiri. Aku google cara buat dea pun tak berapa susah. Tapi, tengoklah nanti bila aku rajen. Ehem. Masa aku dah rasa Durian Crepe ni itu hari, terasa nak upload dalam Facebook nak bagitahu kesedapan Durian Crepe ni sambil say thanks dekat kawan aku tu. Tapi tiba-tiba aku tengok ramai kawan-kawan update benda sama. So, cancel update kat Facebook. Nampak macam taknak kalah pulak nanti :P


Google

So tempting and melting. Gulp! =P~


Love & Sincere,

77 comments:

  1. Replies
    1. boleh delivery sampai kuantan ke makcik?

      Delete
    2. Aaaa kau carik la yang jual sekitar Kuantan. Aku takut kalau delivery JB-Kuantan, sampai kat tangan kau dah jadi Tempoyak Crepe @.@

      Delete
  2. sedap ke liyaa? ni yg nak try nih..? tapi malas nak buat..order sjla..kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap gila pada org yg suka durian kut. Gulp! Sekarang pun terliur bila teringat. Order je senang :P

      Delete
  3. Buat laa mangga crepe ke kedondong ke..ciku ke.. kan ramai org bole mkn *ahah jeles (sbb a tak mkn durian )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak orang buat Mangga Crepe. Terpulang kesukaan maseng2. Tp buah yg lembut2 la Jna. Kedondong tu tak kut. Hahaha! Rugi la tak makan durian :P

      Delete
    2. alaaa kedondong laa bestt~! heheeh
      Ape pulak rugi..xde rugi apa2laa lain laa xmkn mangga..tu mmg laa rugi *Nak menang ;D

      Delete
    3. Kedondong wat jeruk je kut Jna. Lagi sedap. Hehe.

      Haaaa yela2. Tak rugi.

      *Sebenarnya rugi* :P

      Delete
    4. nasib aku pon tak makan durian..kalau tak hari2 nanti aku nak beli..

      nak biskut?

      Delete
    5. selamat Na ade geng yg xmkn durian hihih

      *tbe2 rasa hpy sbb kat dlm blog Na rasa mcm Na pulak spesis pelik xmkn durian ;)

      Delete
    6. Kenapa aku pikir kau makan durian ey Pakcik? Memang tak makan langsung or kurang makan?

      Simpan je la biskut kau tu. Hahaha!

      Na makan durian ke tak makan ke, Na tetap pelik. Ahaha! :P

      Delete
  4. xpenah makannnnnnnnn pon. kenapa skrg banyak sgt nampak durian creepe ni, makanan trend baru ke hape?

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err baru gak kut rasanya. Hehe. Kebetulan kawan ada buat & salu upload dlm fb, tu yg tergoda gak akhirnya tu :P

      Delete
  5. Replies
    1. Bagi peminat2 durian mmg dialu2kan untuk cuba. Sedap taw! :D

      Delete
  6. adoii..memang best eh.sume org gile kn durian crepe skang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi aku best la Liza. Tak puas makan. Sbb dea melt dalam mulut. Rasa heaven gila :P

      Delete
  7. awat bnde ni pemes sgt..kwn aku buat bisnes, smpai xckup tgn lyn org order..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Benda pemes ikut musim kut. Maybe skang musim benda ni untuk pemes. Tp ikut tekak aku, mmg sedap pun. Untung kawan kau. Aku nak bisnes gak la. Heheh :D

      Delete
  8. belum sempat lagi merasa durian crepe ni...huk

    ReplyDelete
  9. DURIAN??? nyum3.. :D

    apa2 yang pasal durian mesti mabeles. :D

    kak liyaaa...mohon belanja..lalala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn? Pernah rasa durian goreng? Pun best jugak taw! Hehehe. Nak banje takut beli untuk Missha tp tak sempat nak sampai kat tangan Missha. Sbb akak pun belum puas makan :P

      Delete
  10. Aku tunggu kau buat nanti la...Lepas tu kau deliver kat aku...Okay tak? Aku nak jugak rasa kalau kau buat rasa sedap dia betul ke indescribable...Kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err, tolong kira aku komen no berapa?

      Delete
    2. Tengok la nanti Syida samaada aku murah hati ke tak nak kasik kau rasa. Tengok la nanti macam mana. Hahaha!

      Err mintak H la tolong kira. Aku malas :D

      Delete
  11. hai awak :)
    bg yg xmakan durian macam saya? hanya mampu melihat. huaaaa-,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape kata? Bagi yg tak makan durian, boleh jugak beli. Pastu bagi pd org yg makan durian. Hehehe :D

      Delete
  12. Tak suka makanan sweet sweet ni. Cepat muak nanti T.T
    Tapii suka tajuk entry ni! Haha!

    Tempted and melted :p

    Tapi kan kak liyaa, sye tengok durian tu macam belon jee.
    Hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erkkk! Camne leh belon pulak peginya? Itu makanan laaa. Hahaha! Durian Crepe ni tak sweet sgt pun Ninja. Sbb akak pun jenis tak bape gemar yg too sweet. Manis dea cuma pd durian. Crepe & whipping creme tu bukan manis pun. Betul, tak tipu :P

      Delete
    2. Sebab colour dia macam belon. Kempis tak bertiup. Hahaha.
      Durian?! Aaa, tak berdaya makan durian dah. Pernah makan bebanyak sekali, sampai muak xD

      Delete
    3. Belon pun belon laa Ninja. Ikut suka Ninja. Ahaha! Banyak tu banyak mana. Akak so far makan banyak mana pun lum pernah muak lagi. Hehehe. Ninja ada kebun ke? Nak dtg tumpang makan durian boleh? :P

      Delete
  13. nape nmpak cm sedap sgt? dtmbh lg dgn kata2 kak liya yg agak over dctu mnggmbarkan kesedapan rsanya.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa tengok pun dah nampak sedap kan? Cehhh. Mmg saje cakap over, mana tau ada org nak propose jadik duta Durian Crepe. Erkkk :D

      Delete
  14. aku ni lagi la jakun benda2 makanan canggih ni..
    durian setiap kali musim ada la seulas aku rasa. sekadar cukup syarat yg aku dah makan durian utk season ni..
    apatah lagi durian crepe (tak reti aku nak sebut) tapi bila aku baca kau punya gmbaran rasa macam kena3 cuba..tapi macam kau kata quite mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually, tak canggih mana pun. Leh je wat sendiri weyh!

      Aku kalau seulas mana nak cukup. Hahaha! Taktau nak sebut, panggil je lempeng durian pun boleh kut. Sbb crepe dea tu aku rasa macam lempeng je. Hehe. Yup! Kau kena rasa. Err pada aku mahal la RM10 tu, pd org laen aku taktau. & itu kat tmp aku, tmp len aku taktau lak bape.

      Delete
    2. nanti la aku cuba bila kau beli kat aku..ngeh3

      Delete
    3. Nak beli untuk diri sendiri pun aku rasa mahal, ni lak nak beli untuk kau? Grrrr

      Aku banje kau Budu Crepe je la. Boleh? Kehkeh!

      Delete
  15. telan air liur baca entri ni..hehe.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err telan air liur kena cepat2 try. Hehehe :D

      Delete
  16. kita suka duriannnn kak!!


    kelmarin ada terserempak orang jual durian crepe ni...tapi tapi tapi nak singgah tak sempat sebab kejau masa. :(


    misti kena cari pasni...selalu nampak kaler kuning je tapi ropa2nya ada macam2 kaler la. hamboih la menggoda!! nakal durian ni...goda kita. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Nakal kannn? Try la carik Aien. Akak google pun biasanya org wat satu kaler je, either hijau or kuning kut. Tp kawan akak ni wat ada macam2 kaler pulak. Tu yg nampak lagi menarek tu. Tp actually ada certain kaler yg terlalu rasa pewarna dea pun tak sedap gak. & sometyme bau pewarna tu dah macam ubat.

      Kalau akak buat, maybe nak buat kaler hijau cam kat gambar tu kut. Letak perasa pandan sket ke bagi wangi. & nak wat gebu2 cam dlm gambar tu gak. Emmmm takleh handle! Tp ntah bila rajennya ntah :D

      Delete
    2. tu la...kalau warna2 sangat ni alaa pewarna tahu la kan macam mana. kita pun rasa elok akak buat kaler hijau ala2 kulit durian yg nakal tu. hehe.


      kalau jadi jangan lupa sumbat dalam entry taw kak...kot2 boleh meniaga ke. siapa tahu...kita order je kat akak nanti. errr...boleh pos ke?

      Delete
    3. Aha. Lagipun sbb gambar yg kaler hijau tu cam lagi menggiurkan. Sbb tu terasa cam nak buat kaler hijau. Hahaha!

      Err err sebenarnya akak pun ntah rajen ntah tak nak buat. Sebenarnya rasa cam nak buat tapi err tengok la camne nanti. Hahaha! Kalau untuk Aien, free pun boleh :D Tapi takleh pos kut. Sbb err tak sure boleh tahan ke tak. Takut nanti jadi Tempoyak Crepe. Hehehe

      Delete
    4. haha..baca balik komen part Tempoyak Crepe tu xtahan. masam ler. bubuh sambal siap makan dengan nasi. :D

      Delete
    5. Hahaha! Alaaa, tapi sayangnya, akak tak makan tempoyak la Aien. Kalau akak ada Tempoyak Crepe tu, akak bagi pada Aien je. Hehehe :D

      Delete
  17. dalam banyak2 tu aku pernah makan cupcake ngan cheese tart je. yang lain belum merasa lagi. pasal durian crepe ni baru2 ni je aku dengar.. aku memang suka durian tapi bile durian di transform jadi bende lain (aiskrim, tempoyak, bubur) aku jadi tak suka. So, tak pasti r kalau aku suka ke tak pas rase durian crepe ni tapi care ko cite memang exagerate habis.. hiperbola kemain.. lol. kaler warna warni tu, pek je ke or boleh makan sekali? @.@

    ingat ko sorang leh komen panjang2? =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheesetart best kan? Aku suka gila! Bila kau ckp camni, baru teringat sebenarnya aku pun tak bape suka durian yg ditransform ke benda laen. Bubur, aiskrim okey lagi, tapi tempoyak mmg reject. Aku tak makan. Eh, tp yg ni sedap taw! Sbb rasa durian dea tak berubah. Dea bukan perisa tp mmg betul durian dlm tu. Mix pulak ngan whipping creme. Kau tak rasa menggiurkan kan ke? Hahaha! Satu lagi aku suka durian goreng. Yg ni aku konfem tak ramai yg tau. Err aku belajar ngan kau psl hiperbola. Hahaha!

      Kaler2 tu crepe dea, mmg makan skali. Tp terasa pewarna sket la kalu yg too colorful ni. Biasanya org buat kaler hijau or kuning je.

      Hamboi. Sempat lagi nak menganjing aku :P

      Delete
  18. nmpk colourful.. tp sygnyer sya x mkn durian... hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err sayang sekali. Tak dapat menikmati rasa Durian Crepe. Heheh :D

      Delete
  19. salam super sahabat,
    tetap semangat dan sukses selalu ya
    ditunggu kunjungan baliknya :)

    ReplyDelete
  20. skrg musim dia kan...ramai kot yg ckp bnda ni... hehe tp 1st time nampak yg kaler2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu laa. Agak musim. Tu yg segan nak cite gak. Tapi since dah rasa & terasa sedap gila, terasa nak bagitau sume org yg mende ni sedap. Hehehe

      Delete
  21. first time dgr durian crepe nih. kalo crepe yg mcm apam balik jual kt ts tu tau la..hehe.
    tp the colours..so cutelah! kot2 org yg tak mkn durian pon makan nnti, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err crepe apam balek tu apam balek yg nipis & rangup tu ke? Err konfius. Hehe. Org tak makan durian maybe tgk dari jauh macam nak makan. Tapi bila dah pegang & bau durian tu, maybe letak balek kut. Hahaha! Maybe la :D

      Delete
  22. aku tak penah dgr durian crepe.. kehkehkeh.. mcm sedap je.. aku suka tgok bentuk dia uuu.. auwmm! durian tu main point dye :) anything relate ngan durian, mmg sedap.. except sendawa bau durian :p

    delivery ke kelantan? mohon kakak liyaa segera buka bisnes :|

    * merajuk lagi ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau pun suka durian ek Payeh? Hehehe. Tapi 1 aku reject, tempoyak. Memang aku takleh nak makan langsung. Pernah tersilap letak kuah tempoyak sbb aku ingat kuah lemak biasa. Terus aku takleh nak makan nasik tu -_-

      Erk! Kelantan? Mmg sah akan jadi Tempoyak Crepe. Mohon adek Payeh cari Durian Crepe sekitar Kelantan. Hahaha! Kalau aku buat pun maybe bukan bisnes, aku ajak korang sume makan free je kat umah aku kut. Cheh yeye :P

      Tak sampai hati nak majuk ngan kau lama2. Ahaha!

      Delete
  23. mak aiiiiiiiiii...ada kaler2 mengancam gitu..?? selalu nampak kaler kuning jer..takut plak nak makan...haha..

    tula sedap eh..teringin nak try tapi lom berkesempatan..nak buat sendiri kena cari deroyan la gamaknye eh..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err takut ke Zura? Aku lak masa nampak kaler2 tu lagi aku terasa nak makan. Kehkeh!

      First tyme nak try kau beli je dulu. Pastu if terasa nak makan lagi bebila baru r wat sendiri kut. Hehe. Aku part nak carik durian tu yg aku pikir banyak kali nak wat sendiri tu. Hahaha!

      Delete
  24. durian crepe?? slalu dga tp tk pna jmpe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun tak pernah lagi jumpa kat luar. Ni order ngan kawan je via fb :D

      Delete
  25. tak suka duyan crepe ni. rase duyan nye ok sedapppp tapi part crepe yg menyalut tu xleh terima tekak den. hahaha wane striking2 lak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yeke? Crepe dea tu bukan just tepung je ke? Bukan de rasa apa pun. Ni mesti kes tak reti makan lempeng ni. Kehkeh! :P

      Laen org laen citarasa kan, Nana? :D

      Delete
  26. selalu makan benda ni kat MidValley. hehe. terlalu colourful la pulak yang sampai warna merah biru tu semua. keep it simple sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh, MidValley ada jual ek? Tak pasan pun lagi mende ni ada jual kat luar. Yurp! Maybe too colorful kan Oshin? Rasanya yg kaler soft green tu nampak lagi menggiurkan. Gebu lak tu. Hehe

      Delete
  27. durian crepe everywhere.. sodap sangat ke? hehew.. xdpt makan pun lg.. huhu..

    aku bace crepe tu kerepek.. boleh? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laen org laen citarasa Mell. Pada aku sedap la. Pada tekak kau, aku taktau. Hahaha!

      Kau ni memanjang salah baca perkataan aku tulis :-w

      Delete
  28. rmai yang post pesal durian crepe kebelakangan ni... sedap sangat ke? xpenah rase pon lagi.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah. Pasan dalam fb ramai org post. Dalam blog tak terbaca lagi. Ramai gak ek? Rasanya cam sedap gila! Hehe. Tapi laen org laen citarasa kan Korn? So, kena rasa sendiri baru leh tau ikut selera maseng2 kut :D

      Delete
  29. kita nak mkn durian creepe yg liya buat jer..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh. Okeyy2! Bak no tepon Dhia. Nanti dah siap leh sms. Cewahh :D

      Delete
  30. durian crepe...kat tempat jue susah nak cari....xpernah mkn lagi

    ReplyDelete

Shout Your Quotes